Een holistische levensstijl, zo doe je dat!

 

antonie-blogEen holistische levensstijl heeft mijn leven compleet veranderd en dat gun ik andere mensen ook. Als je mij al een tijdje volgt weet jij dat ik mijn leven drastisch heb veranderd. Wat begon met bewuster eten heeft zich uiteindelijk ontwikkelt tot een holistische levensstijl. Nu kan ik mij voorstellen dat de term holistisch leven helemaal nieuw voor je is en daarom neem ik je mee in wat een holistische levensstijl voor mij is en hoe jij dit zelf ook in jouw eigen leven kunt verweven.

Holistische levensovertuiging

De mens is eeuwen lang gefocust op het verzamelen van voedsel om te overleven (onze overlevingsinstincten zijn de sterkste van allemaal). We moeten eten en het liefst zo vaak mogelijk. Nu je overal en altijd kunt eten (en verleidt wordt tot eten) en dit instinct nog steeds verankerd ligt in onze kern, heeft dit grote gevolgen. Hierdoor zijn we geneigd de hele dag door te eten. Dit was in de oertijd, waarin we ‘ontworpen’ zijn niet mogelijk. Tegenwoordig eten we de hele dag door. Diëtisten zeggen zelfs vaak dat je elke twee uur iets moet eten, gelukkig komen de meesten daar nu op terug. doordat ik me in holisme ging verdiepen, kwam ik erachter dat je jezelf op holistische wijze moet voeden. Een holistische benadering van je lichaam gaat uit van vijf niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel (Fémes). Al deze niveaus hangen met elkaar samen; is er een probleem op één van deze niveaus, dan is dat vaak op één of meer van de andere niveaus merkbaar. Welke voeding hoort nu bij welk niveau? Hieronder vind je enkele voorbeelden: Fysiek: eten, drinken, beweging, sport, slaap Mentaal: gedachtes, kennis, communicatie, informatie, social media Emotioneel: liefde, empathie, knuffels, troost, gevoelens Energetisch: positieve en negatieve energie, rust, ontspanning, beweging, voldoening Spiritueel: antwoord op grote levensvragen als ‘welke verlangens heb ik en hoe maak ik ze waar? Wat is mijn levensdoel?’

Persoonlijke ervaring met een holistische levensstijl

Ik ging mijn voeding aanpassen en ben volledig gestopt met alcohol. Dit deed mij zo goed dat ik verder op onderzoek ben gegaan. Ik ging wat ik at zien als de brandstof voor mijn lichaam, hoe beter ik voor mijn lichaam ging zorgen hoe beter ik mij voelde. Hierdoor kreeg ik ook meer ruimte om te kijken naar andere aspecten in mijn leven. En zo kwam ik uiteindelijk bij een holistische levensstijl die mijn leven heeft veranderd tot waar ik nu sta. En dit gun ik iedere iedereen. Juist door verder te kijken, mezelf te ontwikkelen op fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel vlak ben ik gekomen waar ik nu sta. En ja dat is een hele mond vol, en het was niet altijd makkelijk. Ik ben stapje voor stapje begonnen, eerst met mijn voeding. Maar alleen betere voeding was niet de oplossing voor alles. Als je veel stress hebt, kun jij je door betere voeding wel beter gaan voelen, maar ook die stress moet worden aangepakt. Ook bij mij duurde het even voordat ik dat doorhad. Ik dacht ‘ik eet toch gezond, waarom voel ik mij dan nog steeds niet energiek genoeg?’ Dit kwam omdat ik ook nog allerlei energievreters aan de achterkant had. Ik moest leren ontspannen en hiervoor patronen doorbreken, zoals pleasen, perfectionisme, negatief denken, piekeren, moeilijk met mijn emoties in contact komen etc. Zo kwamen er meer puzzelstukjes bij die op de juiste plek gelegd moesten worden om de puzzel compleet te maken. Alles bij elkaar is een holistische puzzel, een holistische levensstijl. Ik heb hier hulp bij gehad, cursussen gevolgd en opleidingen gedaan om te komen waar ik nu ben en om ook andere vrouwen te kunnen helpen op een holistische manier grip te krijgen op het leven.

Een holistische levensstijl begint met bewustwording

Bij een holistische levensstijl is bewustwording misschien wel een van de belangrijkste begrippen. Welke patronen heb je en waar zijn ze mee verweven? Welke negatieve gedachten heb je en hoe ontstaan ze? Welk gedrag vertoon je en waarom? Hoe eet je en wat eet je? Zijn er emotionele blokkades die jou tegenhouden? Allemaal zaken om je bewust van te zijn om daadwerkelijk verandering aan te kunnen brengen en een holistische levensstijl te kunnen aannemen.

Ben je bewust van je lichamelijke gezondheid

antonie_blog3Terwijl we voor iedereen om ons heen zo goed mogelijk proberen te zorgen, vergeten we onszelf. Iedereen een gezonde lunch mee naar school, het avondeten op tijd op tafel, de kinderen naar sportles en waar ben jij in dit verhaal? Hoe goed zorg jij voor jouw lichaam? Je lichaam is het belangrijkste bezit dat je hebt, zorg hier ook op die manier voor. Alles wat jij tot je neemt heeft invloed op je lichamelijke gesteldheid. Eet jij enkel gemaksvoeding en dan de ongezonde varianten, zoals een pistoletje uit de kantine en koffie? Beweeg je weinig en voel jij je uitgeteld? Begin dat met kijken naar je voeding, je nachtrust, je beweging en mate van ontspanning. We weten het allemaal, gezond eten en voldoende beweging is belangrijk. Maar doe je dit ook? Vaak denken we gezond te eten, maar als je er echt naar gaat kijken blijkt dat dit in werkelijkheid vies tegenvalt. Dit merk ik ook bij de vrouwen die ik coach, ze weten het allemaal en toch komen ze bij mij met de wens om meer energie te krijgen en lekkerder in hun vel te zitten. Of bijvoorbeeld om af te vallen. En dat is het mooie aan een holistische levensstijl, door dit echt te leven krijg je gegarandeerd meer energie en is het gemakkelijker om van die overtollige kilo’s af te komen. Doe deze investering in jezelf zodat je je weer krachtig en in balans gaat voelen. Daar word je zo gelukkig van.

Inmiddels organiseer ik Holistic Retreats op Ibiza (https://femes.nl/femes-retreats/) Tijdens het holistic Retreat op Ibiza (8-12 oktober 2022) gaan we onszelf holistisch ‘voeden’ op verschillende niveau’s (fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau). Uiteraard gaan we ook heerlijk eten. Chef kok Nicole gaat ons verwennen met super lekkere verse en gezonde hapjes, snacks, drankjes en uitgebreide lunches en diners.

Let me introduce you one of the Fémes crew members: Nicole: Chef kok Fémes Retreats Al 15 jaar woon ik ongeveer de helft van mijn tijd op het mooie Ibiza en de andere helft in het bruisende Amsterdam. Gedurende mijn “vorige leven” in de stad was ik mede eigenaar van een aantal restaurants. Mijn hele reizende leven volg ik kook workshops op bijna alle continenten en nu geniet ik van het creatieve van koken voor groepen. Naast het koken voor retreats hou ik me bezig met holistische geneeswijzen. Ik ben Reiki Master, breathwork Practitioner, Energy worker en verdiep me al bijna dertig jaar in Oosterse filosofie en spiritualiteit. De laatste vijf jaar bestudeer ik intensief plant medicine. Ik volg een meerjarig apprenticeship bij mijn Maestro in het Peruaanse deel van de jungle van de Amazone. Ook heb ik intensief samengewerkt met een wachumero hoog in het Andesgebergte. Mijn liefde voor planten en kruiden en de helende werking daarvan probeer ik door te geven in mijn stijl van koken. Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten op Ibiza! Groetjes Nicole