reiki

OPLEIDING

Reiki

Reiki is het Japanse woord voor universele levensenergie. Alles wat leeft en groeit heeft deze energie nodig om te kunnen bestaan. De energie bevindt zich overal om ons heen.

De doorstroming van je energie kan door verschillende redenen verstoord raken. Hierdoor kun je allerlei fysieke en emotionele klachten ontwikkelen. Reiki werkt goed bij onder andere deze klachten.

Wat doet Reiki?

Reiki is een therapie die gebaseerd is op handoplegging; het doorgeven van genezende universele energie via de handen zodat je jezelf en anderen kunt helen. Reiki voorziet ons van de energie die we nodig hebben om gezond te zijn en te blijven op fysiek, emotioneel, spiritueel, energetisch en geestelijk niveau. Reiki werkt in op de oorzaak van de klacht en stroomt daarmee precies naar de plek waar het uit evenwicht is. Hierdoor kom je weer in balans en wordt je energiehuishouding in evenwicht gebracht. Ook heft Reiki energieblokkades op, bevordert het ontspanning, verlicht pijn, geeft rust en versterkt het afweersysteem. Daarnaast bevordert Reiki zelfbewustzijn en transformatie. Stap voor stap brengt het je weer dichter bij jezelf en kom je uit bij jouw eigen kracht. Reiki is inzetbaar bij elke verstoring en ziekte en kan naast elke andere vorm van behandeling worden toegepast.

Reikibehandeling

Na een intakegesprek mag je op de behandeltafel gaan liggen. De kleding blijft altijd aan, alleen de schoenen gaan uit en eventuele sieraden af. Tijdens de behandeling zal ik mijn handen intuïtief op verschillende plaatsen op en/of boven het lichaam plaatsen. De energie stroomt vervolgens naar de plekken in het lichaam die de energie nodig hebben. Elke persoon ervaart een behandeling anders. Je kunt een warm of koud gevoel ervaren of tintelingen, het zien van kleuren, een ontspannen gevoel en/of juist een energiek gevoel ervaren. Ook kan het zijn dat je helemaal geen sensaties waarneemt. Het is niet goed of fout; de Reiki energie stroomt wel en heeft een helende werking. Het is belangrijk om na de behandeling veel water te drinken om de losgekomen afvalstoffen zo snel mogelijk los te kunnen laten.

Hoeveel behandelingen je nodig hebt is afhankelijk van de aard van de klacht en het herstel. Bij lichte klachten kan een enkele behandeling al voldoende verlichting bieden; chronische klachten hebben vaak wat meer behandelingen nodig. Om een optimaal effect te bereiken is het is aan te raden om binnen een korte periode enkele behandelingen te ondergaan. Dit overleggen we samen. Je kunt een Reikibehandeling krijgen in mijn praktijk of via een afstandsbehandeling. Daarnaast kun je ook leren om jezélf Reiki te geven door een cursus te volgen (zie agenda).

Voorbeelden van klachten die goed te behandelen zijn met Reiki

 • Lichamelijk zoals: hoofd-, rug- en nekpijn, buikklachten, moeheid, slapeloosheid, burn-out
 • Emotioneel zoals: depressie, angst, lusteloosheid, traumatisch ervaringen, burn-out, relatieproblemen
 • Mentaal zoals: onzekerheid, vastlopen in dagelijks functioneren, behoefte aan meer bewustwording, ontwikkelen van intuïtie, levensvragen

Belangrijke eigenschappen van Reiki samengevat

 • Bevordert het zelfhelende vermogen van het lichaam en bevordert zelfontwikkeling
 • Vitaliseert, reinigt en harmoniseert lichaam en geest
 • Werkt holistisch: lichamelijk, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau
 • Brengt de energiehuishouding in evenwicht
 • Past zich aan, aan de behoefte van de ontvanger of de ernst van de klacht
 • Bevordert het vertrouwen op eigen intuïtie
 • Bevordert het vermogen om kritieke situaties het hoofd te bieden
 • Verzacht pijn, zowel lichamelijk als geestelijk
 • Reiki heft energieblokkades op en stimuleert de doorbloeding
 • Reiki leidt tot diepe ontspanning van lichaam en geest
 • Reiki ontgift

Volwaardige therapie

Reiki is een volwaardige therapie. Het is een veilige en natuurlijke manier van behandelen. Er is geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Reiki kan ook ondersteuning bieden naast een reguliere behandeling of bij het afbouwen van medicijngebruik (in overleg met de betreffende arts).